marți, 6 ianuarie 2009

CONCURS INTERJUDETEAN DE CREATIE LITERARA- "MIHAI EMINESCU"- BRAILA

COORDONATOR, PROF. LB. ROMANA- ADRIANA FIRICA
REGINA TOAMNA
Intr-un an se succeda patru anotimpuri. Iarna alba, primavara parfumata, vara calduroasa si, in sfarsit, toamna multicorora, care este unul dintre preferatele mele. Dupa ce se termina secerisul, Regina Toamna , calatorind prin toata tara, soseste si in satul nostru intr-o caleasca fermecata cu alaiul ei de frunze si flori multicolore. Calmul si linistea zilelor de toamna creeaza o atmosfera placuta si odihnitoare
Din cand in cand, cate o frunza, ca o pasare de aur, pluteste in aerul cu miros de fructe coapte .
Razele soarelui sunt mai palide si de-abia se zaresc de dupa umerii copacilor. Globul aurit al acestuia se intristeaza cu fiecare clipa ce trece si parca si-ar exprima parerea de rau pentru ca in curand nu va mai putea sa ne bucure si totodata sa ne aline sufletele .
Serenada greierilor din timpul verii a amutit. Ei se adapostesc sub covorul multicolor de frunze .
La orizont, un nor pufos incearca sa acopere discul solar, dar inca nu reuseste. Copacii, dezgoliti de frunze confera intregii naturi o stare dezolanta.
Din cer incep sa cada picaturi ca niste margaritare stravezii din ce in ce mai mari, mai reci si ai grele. Norii tristi isi varsa lacrimile peste intregul sat.
Dar oare de ce lang orii ?! Poate dupa pasarile calatoare ce le tineau de urat in timpul verii, poate dupa incantatorul soare ce deodata s-a facut nevazut sau poate dupa copiii ce odinioara se jucau, facandu-i sa-si dezvaluie zambetul lor magic. Acesta este un mister ce pare ca nu poate fi deslusit !
Toamna este fermecatoare prin ninsoarea de frunze galbene-ruginii, verzi-aurii si rosiatice care se astern pe pamantul reavan la fel unui covor colorat . Vantul tomnatic si racoros indeamna frunzele la dans, ele nu se gandesc mult si incep sa danseze .
Pe dealuri, pe campii, in padure si in livezi totul capata o nuanta ruginie.
Regina Toamna este zglobie si aurie, asemeni unui chihlimbar , harnica si arnica precum o furnica si albina caci ea ne umple hambarele in fiecare an cu bunatatile ei .
Unele animale se pregatesc pentru iarna ca sa hiberneze, iar altele isi depoziteaza hrana pentru intreg notimpul.
Peste dealuri, campii ... peste tot rasuna galagia oamenilor care au venit acolo dis-de-dimineata sa stranga roadele toamnei. In vii totul a ramas pustiu dupa ce oamenii au strans poama, struguras cu struguras, bobita cu bobita fiind aduse acasa si puse in butoaieunde fierbea vinul spumos si cald . In livezi fructele striga, unele mai tare ca altele ca vor sa fie culese deoarece sunt foarte zemoase si dulci incat iti lasa gura apa si iti vine sa le mananci pe toate. Dar cel mai tare striga o para care ramasese singurica intr-un copacel ramas fara straie .
In curand vor incepe sa se faca araturile de catifea de toamna si se va porni semanatul .
Totul in jur e colorat si mi-as dori ca toamna sa nu mai plece de la noi, dar, totusi, de azi pe maine va veni iarna si Regina Toamna va fi nevoita sa plece pe durata unui an lasand locul sau Craiesei Iarna . Eu voi astepta cu nerabdare pana cand toamna va veni in anul urmator, caci o ador foarte mult .
eleva, Fira Andreea- Rodica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MICUL NOSTRU UNIVERS SCOLAR

VA PLACE SA MERGETI LA SCOALA?

CE VA NEMULTUMESTE CEL MAI MULT LA SCOALA VOASTRA?

CEA MAI FRUMOASA DISCIPLINA ESTE...?

CE ACTIVITATI SCOLARE SI EXTRASCOLARE VA PLAC CEL MAI MULT?